Featured small

Pelaamisen ergonomia

Jimm's teamOct 25, 2023 - lukuaika 2 min Reading Time: 2 minutes

Selkään sattuu, mutta leveliä karttuu? Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota pelisetuppisi ergonomiaan? Pitkäaikainen istuminen voi rasittaa niin selkää, niskaa ja hartioita, käsiä kuin pakaroita ja reisilihaksiakin. Mikäli vietät mielelläsi aikaa videopelimaailman syövereissä ja etenkin, jos pelaamisen lisäksi istut paljon myös töissä tai koulussa, on tämä teksti rakkauskirjeemme meiltä sinulle. 

Sähköpöydät: Dynaamista pelaamista ja työskentelyä

Sähköpöytä on erinomainen keino lisätä hieman vaihtelua omaan tietokoneen käyttöön. Pöydän ääressä voi sekä perinteisesti istua että seistä. Viime aikoina on yleistynyt myös kävelymattojen käyttö sähköpöytien alla. Kuitenkin jo pelkkä seisomisen ja istumisen vuorottelu edistää merkittävästi verenkiertoa, vähentää lihasten jäykkyyttä sekä tukee parempaa ryhtiä ja vähentää pitkäaikaisen istumisen aiheuttamia vaivoja. Sähköpöydät ovat helposti säädettävissä juuri käyttäjälleen optimaaliseen korkeuteen. Tutustu pöytävalikoimaamme tästä.

Sähköpöytää on helppo säätää sopivalle korkeudelle kulloisenkin tarpeen mukaan. Kuva: Nitro Concepts

Pelituolit: Mukavuuden ja tuen tasapaino

Laadukas pelituoli on kuin valtaistuin, joka tukee kehoa pitkäkestoisten pelisessioiden aikana. Pelituolien valmistuksessa on yhä enemmän kiinnitetty huomiota optimaalisen mukavuuden ja tuen tarjoamiseen mm. tuolin muotoilulla. Pelituoleissa on runsaasti säätömahdollisuuksia, kuten selkänojan kulma, tuolin korkeus sekä käsinojien kulma ja korkeus. Parhaissa pelituoleissa on lannerankaa tukeva muotoilu, joka auttaa ylläpitämään selän luonnollista kaarevuutta.

Pelituolia hankkiessa onkin aina syytä kiinnittää huomiota paitsi materiaaliin, myös muotoiluun ja säätömahdollisuuksiin. Useimmat pelituolit ovat kangasverhoiltuja tai keinonahkaa, mutta löytyypä valikoimastamme myös hengittävää verkkomateriaalia hyödyntävä malli.
Koko tuolivalikoiman löydät täältä.

Hyvin suunnitellulla pisteellä on mukavaa pelata! Kuva: Nitro Concepts

Vinkit oman ergonomian parantamiseen

Ergonomiaa parantava sähköpöytä ja istuma-asentoa tukeva pelituoli ovat oikein säädettyinä ergonomiaa tukevia välineitä, mutta vain, jos ne on säädetty käyttäjälle sopiviksi. Optimaalisessa asennossa kyynärpäät ovat aina noin 90 asteen kulmassa. Peli- ja työskentelyergonomiaa voi parantaa myös säätämällä näytön omien silmien korkeudelle. Useimmissa näytöissä on säädettävä jalka, josta näytön korkeutta voi muuttaa. Vaihtoehtoisesti näytölle voi hankkia myös erillisen näytönjalan, jolla saa samalla työpöydälle lisää tilaa. 

Asentojen vaihtaminen on suositeltavaa myös niille, joilla ei ole käytössään sähköpöytää. Asentoa voi korjata myös tekemällä pieniä muutoksia, kuten vaihtamalla jalkojen asentoa. Säännöllinen venyttely ja jaloittelu on paitsi hyväksi, auttaa myös jaksamaan paremmin. 

Omaa ergonomiaa voi parantaa myös muilla pienillä muutoksilla. Esimerkiksi jalkarahi on täydellinen ratkaisu ihmiselle, joka istuu mielellään jalat ristissä tuolilla. Jalkarahin käyttö parantaa verenkiertoa ja ehkäisee esimerkiksi puutumista. Erilaiset rannetuet puolestaan ehkäisevät käsien väsymistä ja kipeytymistä pitkäkestoisissa peli- ja kirjoitussessioissa. Omaa mukavuutta ja jaksamista voi parantaa myös mm. pelilaseilla, jotka suodattavat sinistä valoa ja vähentävät silmien ärsytystä. Pelilaseissa voi mallista riippuen olla myös muita pelaamistarkoitukseen suunniteltuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi heijastuksenesto tai tehostettu kontrasti.  

Huolehtimalla hyvästä peli- ja työergonomiasta voit nauttia harrastuksestasi ilman pitkäaikaisen istumisen haittavaikutuksia. Ergonomiaan panostaminen parantaa mukavuutta, terveyttä ja vaikuttaa tutkitusti myös suoritustuloksiin. 
Pitkistä pelisessioista tuttu “Posture check!” -komento kannattaakin siis ottaa osaksi omia rutiineja!

https://blog.jimms.fi/ace7/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] pelituolia, näyttöä tai kokonaista pelitietokonetta. Laadukas pelituoli on erinomainen lahja ergonomiastaan huolehtivalle, ja hyvinvoivan kehon avulla pelaaminenkin pysyy paljon […]

Uusimmat artikkelit

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – huhtikuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – huhtikuu 2024

Jimm's teamMay 13 - lukuaika 2 min
Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – tammikuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – tammikuu 2024

Jimm's teamFeb 2 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Katso lisää