Featured Big

Vinkit opiskelijalle: näin löydät kannettavan kouluun ja vapaa-aikaan

Jimm's teamAug 16, 2023 - lukuaika 2 min Reading Time: 2 minutes

Läppäri eli kannettava tietokone on nykyisin merkittävä osa lukio- ja korkeakouluopintoja. Syksyn lähestyessä ja koulujen alkaessa on monelle uudelle opiskelijalle ajankohtaista suunnata kannettavaostoksille. Oikean koneen löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa, sillä tarjontaa on runsaasti, mutta kaikki vaihtoehdot eivät aina palvele omia tarpeita oikealla tavalla. Tämän lyhyen infopaketin on tarkoitus auttaa sinua huomioimaan ne ominaisuudet, jotka päivittäisessä käytössä merkitsevät eniten ja löytämään opintiellesi sinua parhaiten palveleva tietokone. 

Mikä on paras tietokone lukioon?

Läppäri on lukiolaisen jokapäiväinen työkalu, jota käytetään usein jopa kahdeksan tuntia päivässä. Siksi on tärkeää, että koneessa on kestävä akku, sillä konetta on toisinaan mahdotonta pitää koko ajan laturissa. Toinen käytännöllisyyden kannalta tärkeä tekijä on koko. Suosittelemme opiskelukäyttöön 14–16-tuumaisia vaihtoehtoja. Opiskelukäytössä 17″ kannettava on yleensä ehdoton yläraja, sillä sitä suuremmat kannettavat ovat usein kooltaan jo sen verran kookkaita ja painavia, että niiden kuljettaminen repussa voi tuntua pidemmän päälle raskaalta. 

Teknisesti tärkeimpiä ominaisuuksia lukiolaiselle ovat riittävä tallennustila, riittävä liitäntäpaikkojen määrä, nopea toimivuus sekä Abitti-yhteensopivuus. Abitti-yhteensopivuus tarkoittaa, että koneen voi USB-tikulla käynnistää Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään koetilanteita varten. Tämä toimenpide vaatii koneelta oikeanlaiset ajurit. Ylioppilaslautakunta ylläpitää Abitti-yhteensopivista koneista listaa, tai voit olla tarvittaessa yhteydessä myös 24/7 avoinna olevaan asiakaspalveluumme ja kysyä meiltä neuvoja valintaan.

Ylioppilaskirjoituksissa kokelaan tietokoneelta vaaditaan liitäntämahdollisuudet Ethernetille, kuulokkeille, USB-tikulle ja mahdolliselle langalliselle hiirelle. Koneessa on siis Ethernet-liitännän lisäksi hyvä olla kuulokeliintäntä (3.5mm Audio Jack tai USB) ja 2–3 USB porttia. 

Jimm’sin kannettavavalikoimasta löydät koneen kaikenlaisiin tarpeisiin.

Korkeakouluopintojen erityisvaatimukset

Korkeakoulussa vaatimukset tietokoneelta vaihtelevat eri alojen välillä. Alakohtaiset vaatimukset kuitenkin yleensä löytyvät uusien opiskelijoiden tervetulokirjeestä tai koulun sivuilta. Yleisesti kannattaa kuitenkin huomioida samankaltaisia asioita, kuten akun kesto ja koko, kuin lukiokäyttöönkin tarkoitetulta kannettavalta. Jos lukioon on hankittu laadukas ja kestävä tietokone, se voi helposti kestää myös läpi korkeakouluopintojen. 

Pelkkään opiskelukäyttöön ja surffailuun tulevalta tietokoneelta riittää, että tietokoneessa on prosessorina vähintään Intel Core i3, AMD Ryzen 3 tai uudempi. Peruskäytössä RAM-muistia on suositeltavaa olla vähintään 8Gt, sillä mitä enemmän muistia on, sitä paremmin kone jaksaa pyörittää sovelluksia samanaikaisesti. Lisäksi kannattaa varmistaa, että tietokoneessa on vähintään 128Gt: SSD, jotta koneessa on riittävästi tallennustilaa.

Suosittelemme hankkimaan tietokoneen harkiten, sillä jokapäiväisenä työvälineenä ja mahdollisena vapaa-ajan harrastusvälineenä myös pienet ominaisuudet merkitsevät. On tärkeää pohtia omia tarpeita, jotta tietokone palvelee parhaalla mahdollisella tavalla ja toimii opinnoissa myös tukena, eikä ainoastaan työvälineenä. Tietokone on iso hankinta, jonka kanssa ei kannata mennä sieltä, missä hinta on matalin, etenkään, jos tietokonetta käyttää mielellään myös luokkahuoneen ulkopuolella esimerkiksi pelaamiseen tai editointiin. Huomioithan, että tässä tekstissä kuvatut vähittäisvaatimukset palvelevat nimenomaan tavallisessa käytössä, eivätkä tarjoa riittävää tehoa esimerkiksi pelaamiseen.

Tutustu koko kannettavavalikoimaamme tästä.

Jos sinulla on kysyttävää tai jokin jäi askarruttamaan mieltäsi, ota rohkeasti yhteyttä 24/7 avoinna olevaan asiakaspalveluumme. 

https://blog.jimms.fi/acdh/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Jimm's teamMar 13 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Jimm's teamDec 12 - lukuaika < 1 min
Katso lisää