Featured small

5 + 5 askelta tietokoneen kokonaisvaltaiseen siivoukseen

Jimm's teamOct 11, 2023 - lukuaika 3 min Reading Time: 3 minutes

Kuten jokainen välineharrastaja tietää, välineistä ja laitteista on tärkeää pitää huolta. Meille pelaajille ja muille tietokoneharrastajille se tarkoittaa tietokoneen ja setupin kunnossapitoa sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Tietokone kannattaa puhdistaa säännöllisesti niin sisältä kuin ulkoa.

Näin puhdistat setuppisi

 1. Puhdista tietokone ja oheislaitteet pölystä. Tämä onnistuu parhaiten paineilmalla. Suihkuta paineilmaa pölyisiin väleihin ja taustoihin, kuten näyttöjen ja muiden laitteiden taakse. Kun puhdistat tietokonetta sisältä, sammuta kone, avaa sivupaneeli ja käy huolellisesti läpi komponentit ja tuulettimet. Etenkin etu- ja takapaneeleiden tuulettimet, virtalähteen tausta sekä prosessorin jäähdytin ovat yleensä melkoisia pölynkerääjiä. 
  Paineilmaa on saatavilla aerosolipulloissa, vaihtoehtoisesti voit käyttää myös moottoroitua puhdistinta, joka puhaltaa ilmaa huomattavasti tehokkaammin kuin aerosolipullo.
 2. Puhdista näyttö roiskeista ja sormenjäljistä. Näytön puhdistamiseen soveltuu pehmeä mikrokuituliina, joka ei kuitenkaan yksin riitä. Paras aine näytön puhdistamiseen on käyttötarkoitukseen suunniteltu näytönpuhdistusaine.
 3. Kaapelit kuntoon! Kaapeleiden hallintaa on mahdollista edesauttaa monenlaisilla erilaisilla kouruilla, verkoilla, tarranauhoilla sekä rasioilla. Emme sano, että on olemassa yhtä oikeaa tapaa, mutta helpoin tapa lienee punoa johdot kaapelisukan sisään, jolloin johdot ovat nätisti yhdessä nipussa. Kaapeleiden järjestelyllä vältät johtojen sotkeutumisen ja sen aiheuttamat haitta- ja vahinkotilanteet sekä ehkäiset pölyn kerääntymistä johtojen väleihin ja kaarteisiin. 
  Tutustu kaapelienhallintatarvikkeisiin täällä.
 4. Kyytiä bakteereille ja tahroille. Näppäimistö, hiiri, kuulokkeet ja muut usein kosketuksen kohteena olevat laitteet on syytä puhdistaa liinalla ja desinfiointiaineella säännöllisin väliajoin. 
  Kaikki valikoimamme puhdistustuotteet löydät täältä.
 5. Syväpuhdistus. Toisinaan näppäimistöt, kuulokkeiden pehmusteet ja hiirimatot kaipaavat hieman enemmän kuin vain pyyhkäisyn. Useimmissa kuulokkeissa on irrotettavat pehmusteet, jolloin ne voi hiirimaton tavoin pestä hieman kovemmilla otteilla ja aineilla veden ja saippuan äärellä. Näppäimistö puolestaan saattaa aika ajoin kaivata näppäinhattujen irrotusta ja huolellista ja yksityiskohtaista läpikäyntiä sekä hattujen että näppäimistön alustan kohdalla.
Siististi niputetut kaapelit ovat ilo silmälle ja koneen jäähdytykselle. Kuvan koneesta puuttuu vielä paljon nippusiteitä ja kaapelisukkaa.

Näin puhdistat tietokoneesi sisältä

 1. Pidä ohjelmat ja ajurit ajan tasalla. Käyttöjärjestelmien ja ohjelmien päivitykset eivät ole pelkkä käyttäjien kiusaksi tarkoitettu rasite. Päivitykset on tarkoitettu korjaamaan olemassa olevia haavoittuvaisuuksia, parantamaan suorituskykyä sekä tarjoamaan uusia toimintoja. Jos epäröit päivityksen lataamista, on hyvä idea lukea mitä päivitys sisältää. 
 2. Poista turhat tiedostot. Silloin tällöin on hyvä käydä läpi ainakin ladattujen tiedostojen kansio, kuvat, videot ja tiedostot. Poistamalla turhat ja ylimääräiset tiedostot säästät tilaa, pidät tärkeät tiedostot helpommin löydettävissä sekä parannat tietoturvaasi. Myös tiedostojen järjestely siististi omiin kansioihin piristää kummasti. Jos haluat heittäytyä oikein villiksi, voit myös vaihtaa epämääräiset tiedostonimet – joita me tiedämme sinulla taatusti olevan – tiedostoja oikeasti kuvaaviin nimikkeisiin.
 3. Poista ylimääräiset sovellukset. Poistamalla tarpeettomat sovellukset, kuten pelit, jotka ovat menettäneet kiinnostavuutensa, säästät tilaa ja parannat suorituskykyä.
 4. Virustarkistus. Suorita säännöllisesti tietokoneellesi virustarkistus luotettavan virustorjuntaohjelman avulla. Tämä auttaa havaitsemaan ja poistamaan mahdollisia haittaohjelmia ja viruksia.
 5. Huolehdi yksityisyydestäsi. Älä hyväksy sokeasti kaikkia evästeitä, mieti hetki ennen kuin lataat netistä tiedostoja ja harkitse, mitä postaat ja kirjoitat netissä – myös yksityisissä chateissa. Liitä laitteesi ainoastaan luotettavaan lankattomaan verkkoon, myös automaattinen yhdistäminen kannattaa estää muiden kuin kotiverkon osalta. VPN on hyvä keino suojautua julkisia verkkoja käyttäessä sekä omasta yksityisyydestä huolehtiessa. Oma VPN-palveluntarjoaja kannattaa kuitenkin aina valikoida tarkoin.
Pahimmillaan koneen sisällä voi näyttää tältä, ja tällöin on taatusti huomattu jo ongelmia käytössä.

Huolehtimalla välineiden ja laitteiden säännöllisestä puhdistuksesta parannat laitteiden käyttöikää ja mukavuutta. Pölykertymien, rasvatahrojen, roiskeiden ja murujen puhdistuksen lisäksi on hyvä huolehtia myös kovalevyjen siisteydestä – poistaa ylimääräiset sovellukset ja varmistaa, että kaikki säännöllisessä käytössä olevien ohjelmien ja ajureiden päivitykset ovat ajan tasalla. Myös kansioiden ja pelikirjastojen järjestely piristää käyttömukavuutta ihmeen tavalla ja toisinaan auttaa jopa löytämään unohtuneita tai kadonneita tiedostoja ja pelejä. Tiesitkö, että esimerkiksi Steamissa voit luoda omia luokkia peleille kategorioiden tai muiden omien kriteeriesi mukaan?

https://blog.jimms.fi/acd8/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Jimm's teamMar 13 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Jimm's teamDec 12 - lukuaika < 1 min
Katso lisää