Featured Big

Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Jimm's teamMar 13, 2024 - lukuaika 2 min Reading Time: 2 minutes

Modeemi- ja reititinkaupoilla ei ole vaihtoehdoista pulaa, mutta miten ummikko löytää omansa? Kokosimme avuksesi tämän lyhyen oppaan sopivan verkkoyhteyslaitteen löytämiseen. 

Reititin vai modeemi

Reititin ja modeemi ovat keskenään erilaisia laitteita, joita käytetään eri käyttötarkoituksiin. Laitteena modeemi mahdollistaa yhteyden internetiin, kun taas reititintä käytetään internetyhteyden jakamiseen ja hallitsemiseen. Reititin tarvitsee aina modeemia, jotta se kykenee yhdistämään internettiin. Nykyisin monissa taloyhtiöissä on valmiina sisäänrakennettu modeemi, joka toimii talojakamon kautta keskitetysti koko taloyhtiölle. Tällöin asukkaan tarvitsee ainoastaan kytkeä oma reititin seinästä tai sähkökaapista löytyvään Ethernet-porttiin. 
Mikäli asunnossa ei ole valmiina mainittua ethernet-porttia, käytetään yhteyden toimittamiseen joko puhelinpistoketta (ADSL tai VDSL) tai television antennipistoketta (kaapeli).

Kaapelimodeemin tausta, jossa sisääntuleva liitäntä antennikaapelille sekä lähteviä RJ-45 liitäntöjä.

Jos et ole varma, millainen yhteys asunnossasi on, asia kannattaa varmistaa esimerkiksi isännöitsijältä.

Mikä reititin sopii minulle?

Ensimmäisenä on syytä huomioida käyttötarkoitus. Onko tarkoituksena pelata, striimata ohjelmia suoratoistopalveluista, vai tuleeko nettiyhteys pääasiassa kevyeen verkkokäyttöön. Reitittimien nimeen on yleensä liitetty niiden langatonta verkkoa koskeva standardi (N 300–600, AC tai AX), joka kertoo reitittimien tarjoamasta langattoman verkon suorituskyvystä.

N-standardi (802.11n) soveltuu parhaiten pieniin tiloihin ja kevyeen käyttöön, kuten tavalliseen surffailuun ja asioiden hoitamiseen. AC-standardi (802.11ac/Wi-Fi5) puolestaan soveltuu nopeampaa tiedonsiirtoyhteyttä ja parempaa suorituskykyä tarvitsevalle käyttäjälle. Toisin sanoen, AC-standardi soveltuu hyvin myös pelaajalle. Sekä AC- että AX-standardi (802.11ax/Wi-Fi 6) kestävät hyvin usean laitteen käyttöä samanaikaisesti. AX-standardi vaatii täyden tehokkuuden tarjotakseen yhteensopivuuden, mikä on hyvä tarkistaa laitteeseen yhdistettävistä päätelaitteista. 

Tämän lisäksi reitittimiä on vielä kolmea erilaista mallia. On langallisia modeemireitittimiä, langattomia reitittimiä sekä mobiilireitittimiä (3G, 4G ja 5G). Langallinen modeemireititin yhdistää modeemin ja reitittimen yhdeksi laitteeksi, kun taas pelkkä langaton reititin ajaa omaa reitittimen virkaansa. Molemmat soveltuvat hyvin tavalliselle kotikäyttäjälle, eikä mahdollinen taloyhtiön tarjoama kiinteä modeemi ole este myöskään mobiilireitittimen käytölle. Mobiilireititin puolestaan käyttää langattoman verkkoyhteyden tarjoamiseen mobiiliverkkoa ja soveltuu hyvin paljon matkustaville ja talouksiin, joissa kiinteää laajakaistaa ei ole saatavilla.

AX-standardin mukainen langaton reititin, ei sisällä modeemia.

Mitä muuta kannattaa pitää mielessä?

Kun uusi reititin on ostettu ja kytketty, ensimmäinen askel on suorittaa muutamia omaa tietoturvaa tukevia toimenpiteitä. Reitittimen oletussalasana on syytä vaihtaa tavanomaisia vahvan salasanan ohjeita noudattaen. Reitittimen hallintapaneelista kannattaa myös tarkistaa mahdolliset ohjelmistopäivitykset ja tietoturvatoiminnot. Joihinkin reitittimiin voi asentaa myös lapsilukon, jolla voi hallita ja rajoittaa internetinkäyttöä. Lapsilukolla voi esimerkiksi estää tiettyjen verkkosivujen käytön tai asettaa aikarajoituksia. 

Reitittimen hallintapaneelista löytyy myös runsaasti muita asetuksia, joita ei tavallisessa kotikäytössä ole yleensä tarpeellista huomioida. Halutessaan on kuitenkin mahdollista luoda esimerkiksi erillinen vierasverkko ja rajoittaa hallintaetäisyyttä. Tärkein suojaustoimenpide oman verkon suojaamisen kannalta on kuitenkin asettaa reitittimeen vahva salasana ja tarkistaa, että reitittimessä on kytkettynä päälle WPA2- tai WPA3- suojausprotokolla. Myös verkko kannattaa nimetä helposti tunnistettavaksi, kuitenkin liittämättä nimeen omia henkilökohtaisia tietojasi, kuten vaikka nimeä tai osoitetta. 

Verkkolaitevaihtoehtoja on kymmeniä, ja 24/7 avoinna oleva asiakaspalvelumme auttaakin sinua mielellään valitsemaan juuri oikeanlaisen laitteen!
Tutustu koko verkkolaitevalikoimaamme täällä.

https://blog.jimms.fi/ace5/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Jimm's teamMar 13 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Jimm's teamDec 12 - lukuaika < 1 min
Katso lisää