Jimm's

Potkua tietokoneeseen näytönohjainpäivityksellä

Jimm's teamAug 30, 2023 - lukuaika 2 min Reading Time: 2 minutes

Tietokoneen mahdollisesti tärkein komponentti on näytönohjain. Uutta tietokonetta kasatessa tai vanhaa konetta päivittäessä kannattaa näytönohjain valita aina erityisellä huolella. Ennen tuotekatalogiin sukeltamista onkin hyvä miettiä sekä käyttötarkoitusta että budjettia. 

Pelikäytössä valintaan vaikuttavat pelattavat pelit, käytettävä resoluutio sekä tavoiteltavat grafiikka-asetukset, virkistystaajuus (Hz) sekä kuvataajuus (FPS). Jos tietokone tulee myös muuhun kuin pelikäyttöön, kuten striimaamiseen, asettaa se tietokoneelle kokonaisuutena omat vaatimuksensa. Ennen kassan kautta poistumista kannattaa huomioida myös ainakin kotelon koko, sillä monet nykyajan näytönohjaimet ovat varsin kookkaita. Säästyäkseen vaihto- ja palautusrumbalta, kannattaakin aina varmistaa etukäteen, että uusi näytönohjain mahtuu sille tarkoitettuun koteloon. Myös virtalähteen riittävyys on hyvä tarkistaa jo ostopäätöstä tehdessä. Tehokkaimmat nykyaikaiset näytönohjaimet vaativat yleensä vähintään 750-wattisen tai vielä tehokkaamman virtalähteen.

Budjetista riippumatta näytönohjaimeen kannattaa etenkin pelikäytössä sijoittaa lähes tärkeimpänä prioriteettina. Pienemmällä budjetilla liikkuville löytyy hyviä vaihtoehtoja mm. AMD:n Radeon RX 6600-sarjasta. Hintabudjetissa ylöspäin liikkuessa, on yksi tehokas perustason vaihtoehto NVIDIA:n RTX 3060 Ti -näytönohjain, joka on jo sen verran tehokas, että se soveltuu hyvin myös useimmille harrastajille striimauskäyttöön. Jos näytönohjainta kuitenkin etsii huipputasolta ilman budjetin tuomia rajoituksia, kannattaa tutustua NVIDIA:n RTX 40-sarjan näytönohjaimiin. 

Jos valinta tuntuu siltikin liian monimutkaiselta, apunasi on aina Jimm’sin osaava asiakaspalvelu. Kellon ympäri avoinna olevasta asiakaspalvelustamme saat vastaukset kaikkiin komponenttivalintoja koskeviin kysymyksiisi. Koko näytönohjainvalikoimamme löydät täältä.

Näytönohjainten uskomaton evoluutio

Pidempään tietokoneiden parissa harrastaneet ja työskennelleet ovat saaneet seurata kehitystä aitiopaikalta ja kokea ensikädessä kehityksen vaikutukset pelikokemukseen. Nykypäivän pelaajat saavat nauttia uskomattomasta suorituskyvystä, joka sallii peleistä nauttimisen korkealla kuvanopeudella ja näyttävillä grafiikoilla. Pelikokemusta parantaa myös tekoälyn mahdollistama grafiikanparannustekniikka sekä säteenseuranta, eli ray tracing, joka mahdollistaa entistä elävämpien valaistusten ja varjojen toistamisen videopeleissä. Tehokkaimmat näytönohjaimet toistavat pelejä myös 4K-tarkkuudella ilman minkäänlaista vaikutusta suorituskykyyn. 

Tekoälyn mullistavat vaikutukset 

NVIDIA julkaisi maailman ensimmäisenä RTX 20-sarjan yhteydessä DLSS-nimisen teknologian. DLSS perustuu syväoppimiseen ja tekoälyyn, ja se parantaa grafiikkaa käytännössä korkeamman kuvataajuuden ja näyttävämmän kokonaisuuden avulla. Sekä 20- että 30-sarjat tukevat DLSS2-teknologiaa. Vuonna 2022 julkaistu 40-sarja toi mukanaan tehokkaamman DLSS3-teknologian, joka parantaa suorituskykyä entisestään lisäkuvakehysten avulla.

Myös AMD tarjoaa näytönohjaimissaan vastaavanlaista teknologiaa, joka tunnetaan paremmin nimellä FidelityFX Super Resolution. Siinä missä NVIDIA:n teknologia on sisäänrakennettu, perustuu AMD:n teknologia avoimeen lähdekoodiin, eli teknologiaa voidaan hyödyntää käytössä olevasta näytönohjaimesta riippumattomasti aina kun peli sitä tukee. 

Muutoin näytönohjainvalmistajien kehittämien teknologioiden väliset erot ovat suhteellisen olemattomat, joskin NVIDIA:n DLSS-tekniikassa on tavattu hieman vähemmän häiriöitä tai haittavaikutuksia kuvalaadussa tekniikkaa hyödyntäessä. 

https://blog.jimms.fi/acdc/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Katso lisää