Jimm's

Sähkön kulutus ja säästäminen yhdistettynä tietokoneharrastukseen

Jimm's teamFeb 9, 2023 - lukuaika 2 min
Reading Time: 2 minutes

Nykyisessä maailmantilanteessa ja energiakriisin kynnyksellä on tärkeää, että jokainen pohtii omaa sähkönkulutustaan. Pienetkin teot, kuten turhien valojen sammuttaminen huoneesta tai kotoa poistuessa ja turhien sähkölaitteiden, kuten puhelimen laturin, vetäminen pois seinästä silloin, kun laitetta ei lataa, muodostavat yhdessä jo isomman kokonaisuuden. Mutta entä miten sähköä voisi säästää sellaisten harrastusten parissa, jotka kuluttavat jatkuvasti? Mepä kerromme!

Pienen vaivan virransäästöt

Kuinka monella on tapana jättää tietokone vain auki, jos sen ääreltä poistuu esimerkiksi elokuvan pariin olohuoneeseen tai lyhyelle kauppareissulle? Me väitämme, että tämä on yleisempää kuin tunnolliset lepotilan käyttäjät uskaltavat edes uskoa. Pieni vinkki sinulle, joka et vielä ole rutinoitunut tietokoneen lepuuttaja: tällä keinolla säästät sekä sähköä että kukkaroa. 

Tietokonetta ei ole kannattavaa sammuttaa ja uudelleen käynnistää joka kerta koneen ääreltä poistuessa, mutta kytkemällä tietokoneen lepotilaan ja sammuttamalla näytöt, säästät oikeasti. Jos konetta ei ole tarkoitus käyttää pidempään aikaan, suosittelemme kytkemään virran kokonaan pois myös tietokoneen takaosasta. Virran voi halutessaan kytkeä pois myös joka kerta konetta sammutettaessa, jos se ei ole liian vaivalloista. Toinen vaihtoehto on kytkeä tietokone virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, josta samaa nappia painamalla voi katkaista yhdellä kerralla useamman laitteen turhan virrankulutuksen.

Toinen tapa säästää virtaa on huolehtia siitä, ettei tietokone kanna sisällään pölyä. Mitä puhtaampi kone on sisältä, sitä paremmin siellä toimii jäähdytys ja sitä vähemmän laite kuluttaa virtaa koneen jäähdyttämiseen. Säännöllinen pölyjen puhdistus on tietokoneelle muutenkin hyväksi ja siitä tulisikin huolehtia säännöllisesti. Tietokoneen sisältä ei saa puhdistaa pölyjä imurilla, pölyhuiskalla tai rätillä, sen sijaan puhdistukseen voi käyttää purkitettua paineilmaa tai ilmanpuhdistuslaitetta.

Muista varautua myös sähkökatkoon

Paljon puhutut sähkökatkot voivat olla pian täällä. Tällöin etenkin vanhemmissa taloissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että laitteet on kytketty ylijännitesuojattuun pistorasiaan. Useimmat nykyaikaiset jatkojohdot sisältävät ylijännitesuojan, mutta mikäli kone on kiinni suoraan seinäpistorasiassa etkä ole varma, onko pistorasia jännitepiikkisuojattu, on turvallisinta irrottaa kone seinästä. Sähkökatkoissa piilevä vaara tietokoneiden ja muiden laitteiden suhteen liittyy nimenomaan virran palautumiseen, jolloin herkemmät laitteet tai tietyt komponentit saattavat hajota äkillisen virtapiikin seurauksena. Ylijännitesuojalla tai irrottamalla laitteen seinästä suojaat itsesi ja laitteesi epätoivotuilta vahingoilta.

Kuinka paljon energialuokalla on väliä?

Kuten moni varmasti jo tietää, energialuokka kertoo montako kilowattituntia laite kuluttaa 1000 tuntia kohden. Siinä, missä energialuokka A kuluttaa vähiten, kuluttaa E luonnollisesti eniten. Mutta kuinka suuri ero on käytännössä? Tähän vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi käyttöaika, laitteen ikä, sekä se minkälaisesta laitteesta on kyse. Nykyaikaiset laitteet kuluttavat lähes poikkeuksetta vähemmän kuin vastaava laite vuosikymmenen takaa. Karkeasti yleistäen, sähkölaskuissa erot energialuokkien välillä näkyvät yleensä korkeimmillaan muutamissa kymmenissä euroissa koko vuoden tarkastelujakson aikana.

Onkin siis viisasta pitää energialuokkia silmällä ostopäätöstä tehdessä, mutta yhtäkään ostopäätöstä ei kannata perustaa pelkän energialuokan varaan. On myös hyvä muistaa, että monien laitteiden kohdalla energialuokat pyörivät vakiona G-E – haitarilla puhtaasti laitteen ominaisuuksien, kuten korkean resoluution vuoksi. Lisäksi on aina parempi hankkia laite, joka vastaa omaa käyttötarvetta ja huomioida energialuokka niiltä osin kuin se on mahdollista ja säästää kulutuksessa laitteen käytössä muilla, jokapäiväisillä teoilla ja valinnoilla.  

https://blog.jimms.fi/ac6d/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Joka pelaajan lahjaopas

Joka pelaajan lahjaopas

Jimm's teamNov 8 - lukuaika 2 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – lokakuu 2023

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – lokakuu 2023

Jimm's teamNov 3 - lukuaika 2 min
Pelaamisen ergonomia

Pelaamisen ergonomia

Jimm's teamOct 25 - lukuaika 2 min
5 + 5 askelta tietokoneen kokonaisvaltaiseen siivoukseen

5 + 5 askelta tietokoneen kokonaisvaltaiseen siivoukseen

Jimm's teamOct 11 - lukuaika 3 min
Jimm’s B2B custom: tehotyöasema tekoälykäyttöön

Jimm’s B2B custom: tehotyöasema tekoälykäyttöön

Jimm's teamOct 11 - lukuaika 2 min
Valokeilassa Nintendo Switch

Valokeilassa Nintendo Switch

Jimm's teamSep 27 - lukuaika 3 min
Valokeilassa PlayStation 5 

Valokeilassa PlayStation 5 

Jimm's teamSep 13 - lukuaika 2 min
Jimm’s B2B custom: tehotyöasema Ansys-simulointiin

Jimm’s B2B custom: tehotyöasema Ansys-simulointiin

Jimm's teamSep 11 - lukuaika < 1 min
Potkua tietokoneeseen näytönohjainpäivityksellä

Potkua tietokoneeseen näytönohjainpäivityksellä

Jimm's teamAug 30 - lukuaika 2 min
Jimm’s B2B custom: työasema Solidworks-mallinnukseen

Jimm’s B2B custom: työasema Solidworks-mallinnukseen

Jimm's teamAug 24 - lukuaika < 1 min
Katso lisää