Jimm's

Pelaaja – muista huolehtia tietoturvastasi!

Jimm's teamSep 14, 2022 - lukuaika 3 min
Reading Time: 3 minutes

Riittävä omasta tietoturvasta huolehtiminen on yksi ajankohtaisimpia ja laiminlyödyimpiä aiheita. Riski joutua verkkorikollisuuden kohteeksi on alati kasvava uhka ja siksi on tärkeää tunnistaa verkossa liikkuvat uhat ja tietää, miten niiltä voi suojautua. Rikollisille helppoja kohteita ovat esimerkiksi heikosti suojatut tilit sosiaalisessa mediassa ja muilla sivustoilla. Mieti vaikka näin; kuinka moneen eri paikkaan itse kirjaudut sekä samalla sähköpostilla tai käyttäjätunnuksella, että salasanalla? Silloin riittää, että joku onnistuu arvaamaan tai onkimaan muuten tietoonsa yhden salasanan ja hänellä on pääsy kaikille tileillesi, jotka olet tehnyt samoilla tiedoilla.

24-vuotias videopelaaja oppi salasanojen hajauttamisen tärkeyden kantapään kautta

”En ollut ottanut suosituksia eri salasanojen käyttämisestä vakavasti ennen kuin minulle itselleni kävi vahinko. Yritin kirjautua Steamiin, mutta minulla oli yhä kursori klikattuna Discordin chattiruutuun ja kirjoitin salasanani vahingossa julkiseen chattiin, yli 4000 ihmisen silmien eteen. En ole ikinä tehnyt mitään niin nopeasti kuin silloin vaihtanut salasanaani joka ikiselle tililleni aina sähköpostista peliprofiileihin ja sosiaalisen median käyttäjiin. Jos joku olisi ehtinyt kirjautua jollekin tileistäni, olisi hänellä ollut täysi pääsy kaikkiin yksityisviesteihini. Nykyään käytän aina myös kaksivaiheista tunnistautumista.”

Discord on videopelaajien suosiossa paistatteleva pikaviestintäsovellus, jossa voi keskustella niin yksityisesti kuin suurissa ryhmissäkin. Steam puolestaan on alusta, jonka kautta ihmiset voivat ostaa ja pelata videopelejä.

No miten sitten suojata tilisi?

Useimmat verkkosivut ja -palvelut vaativat rekisteröityessä nykypäivänä jo salasanoilta tiettyjä kriteerejä, sekä näyttävät miten vahva tai ”vahva” syöttämäsi salasana on, mutta se on valitettavasti vasta alku. Muista myös nämä:

  • Eri salasana jokaiseen käyttämääsi palveluun. Muista myös vaihtaa kaikki salasanat säännöllisesti. Vältä käyttämästä salasanassa nimiä ja päivämääriä ja pyri aina tekemään niistä tarpeeksi monimutkaisia.
  • Käytä aina kaksi- tai monivaiheista tunnistautumista, jos mahdollista.
  • Älä klikkaa hämäriä linkkejä! Viime aikoina yleistyneet huijausviestit saattavat tulla tutusta osoitteesta, ne sisältävät yleensä houkuttelevan tarjouksen tai huolta herättävän viestin ja linkin, jota klikkaamalla asetat laitteesi, tilisi ja/tai tietosi vaaraan. Opi siis tunnistamaan huijausviestit ja kirjaudu tileillesi aina joko niiden oman sovelluksen tai verkkoselaimen kautta.

Muita hyviä kirjautumisvaihtoehtoja on käyttää kasvojen- tai sormenjälkitunnistusta, eli biometristä tunnistamista salasanasuojautumisen sijaan. Näitä on huomattavasti vaikeampi kiertää ja ne palvelevat myös väkijoukoissa, joissa käytännössä kuka tahansa saattaa nähdä näppäilemäsi lukituskoodin, PIN-koodin tai salasanan. Tiesitkö, että kasvojentunnistus on nykyään saatavilla paitsi puhelimiin, myös tietokoneisiin? Windows Hello -niminen palvelu löytyy Windows 10:ä ja sitä uudempia käyttöjärjestelmiä käyttävistä Windows tietokoneista ja tarjoaa laitteellesi monimutkaistakin salasanaa paremman suojan, joka estää laitteesi käytön esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, kun itse tietokone päätyy vääriin käsiin esimerkiksi unohduksen, matkalaukun katoamisen tai varkauden seurauksena.

Muista huolehtia myös muusta yksityisyydestäsi

Teetkö töitä tai surffaatko usein tietokoneella esimerkiksi kahvilassa, kirjastossa tai vaikka junassa, jolloin kuka tahansa ohikulkija tai lähellä istuva voi nähdä ruutusi? Vaikka ruudullasi ei pyörisikään jatkuvasti raskauttavaa materiaalia, kannattaa omasta yksityisyydestään huolehtiminen silti aina, sillä se, mitä ruudultasi katsot, kuuluu vain sinulle, eikä kenellekään muulle. Ajattele asiaa vaikka näin: on tärkeää estää murtovarasta tunkeutumasta taloosi, mutta todennäköisesti haluaisit estää myös tirkistelijää kurkkimasta ikkunoistasi. Laitteiden salasanasuojauksessa ja laitteen näytön suojaamisessa on kyse samoista periaatteista. Myös meiltä Jimm’siltä löytyy useita erilaisia tietosuojakalvoja, joilla voit estää ei-toivottuja silmäpareja näkemästä mitä tietokoneellasi teet. Pääset tsekkaamaan valikoimamme tästä.

Myös muilta, kuin samassa tilassa tulevilta katseilta on tärkeää osata suojautua. Julkisella paikalla surffaillessa tulee toisinaan yhdistettyä laite saatavilla olevaan Wi-Fiin. Suomessa useimmat puhelinliittymät onneksi sisältävät nettiyhteyden, josta nettiä voi jakaa myös tietokoneelle, jos tietokonetta käyttää kodin tai työpaikan ulkopuolella. Jos kuitenkin yhdistät laitteesi esimerkiksi kahvilan ilmaiseen Wi-Fiin, kannattaa muistaa, että julkisessa verkossa surffailuun liittyy aina riskejä ja arkaluontoisten asioiden hoitaminen kannattaa tehdä harkiten. Tietokone, kuten muutkin laitteet, kannattaa myös asettaa unohtamaan Wi-Fi-verkot niiden käytön jälkeen, eikä Wi-Fi asetusta kannata pitää päällä silloin, kun sitä ei käytä. Yksi hyvä suojautumiskeino verkkovakoilulta niin julkisissa, kuin yksityisissäkin verkoissa, on käyttää VPN-yhteyttä, joka salaa tietoliikenteesi täysin.

Muista myös…

  • Tallettaa kaikki tärkeät tietosi ja muistosi, kuten valokuvat, videot ja asiakirjat ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Tämä palvelee sinua myös silloin, jos laitteellesi sattuu jokin muu vahinko, jonka seurauksena menetät tietosi.
  • Pitää laitteesi päivitykset ajan tasalla. Päivitykset suojaavat järjestelmääsi ja uudet päivitykset korjaavat aikaisemmin löydettyjä haavoittuvuuksia.
  • Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, on kyseessä todennäköisesti huijaus. Kaikki huijaukset eivät ole yhtä ilmeisiä, kuin kaukomaassa asuvan sukulaisprinssin kuolema ja siellä odottava miljoonaperintö. Ole siis tarkkana!
  • Jos joudut huijausyrityksen kohteeksi, ilmoita siitä eteenpäin. Voit tehdä ilmoituksen esimerkiksi taholle, jonka kautta sinua on yritetty huijata (esimerkiksi pankin, postin tai vastaavan nimissä tullut kalasteluyritys) tai myös kyberturvallisuuskeskukseen, poliisiin tai kuluttajansuojaviranomaisiin.
https://blog.jimms.fi/ac2n/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Katso lisää