Jimm's

Optimoitu koneratkaisu nopeuttaa työtä ja parantaa ajankäyttöä

Jimm's teamApr 6, 2023 - lukuaika 3 min Reading Time: 3 minutes

Optimoitu työasema on työkalu, jolla viet tuloksesi uudelle tasolle. Jokaisen tietokonetta työkseen käyttävän tulisi harkita optimointia sen sijaan, että tyytyy vaihtoehtoon joka niin sanotusti ajaa asiansa. Tässä kohtaa on tärkeää pitää mielessä, että jopa hyvin toimivat tietokoneet häviävät käyttötarkoitukseen optimoidulle vaihtoehdolle. 

Jimm’sin yrityskoneet suunnitellaan palvelemaan vuosiksi eteenpäin. Hankinnoista vastaavat eivät välttämättä aina hahmota asiaa ostotilanteessa, vaan hankintapäätös tehdään ohjelmistovalmistajien asettamien minimikriteerien mukaan. Entäpä jos saisitkin kerralla ratkaisun seuraavien 10 vuoden ajaksi? Oletuksena pidetty kolmen vuoden vaihtosykli herättää usein kysymyksiä – optimoidulla ratkaisulla teet säästöjä IT-budjetissa, kun vaihtoa ei tarvitsekaan alkaa suunnitella saman tien hankinnan jälkeen.

Jimm’sillä optimoinnista vastaa järjestelmäasiantuntija Joonas Salo, jolla on vuosien kokemus koneiden räätälöinneistä ja tarvetta vastaavien koneratkaisujen suunnittelusta. Tässä kerrommekin tarkemmin siitä, mitä optimointi on ja miksi se kannattaa huomioida hankinnan yhteydessä.

Mistä optimoinnissa on kyse?

Tavallinen tietokone toimii valmistajan asettaman minimin rajamailla. Optimoitu työasema puolestaan on tietokone, joka on käsin hienosäädetty maksimoimaan suorituskykynsä sekä ominaisuutensa. Oikeanlaisella optimoinnilla komponenteista on mahdollista saada paljon enemmän tehoja irti. Työkäytössä optimointi voi näkyä tehokkuudessa jopa suurina prosentuaalisina muutoksina. Esimerkiksi työtehtävään ei-optimoidulta koneratkaisulta voi kulua laskennan tai renderöinnin suorittamiseen muutamia tunteja. Jimm’sin optimoitu kokonaisuus puolestaan suoriutuu samasta tehtävästä jopa puolet nopeammin, jolloin loppukäyttäjälle jää enemmän aikaa itselleen tai seuraavaan työhön.

Miten optimointi tapahtuu?

Optimoimisprosessi alkaa aina oikeiden komponenttien valinnasta. Komponentit valitaan käyttötarkoitus edellä, jonka jälkeen komponenttien kykyä manuaalisesti nostetaan parhaalle mahdolliselle tasolle. Virtalähteen, jäähdytyksen ja prosessointikyvyn tasapainottaminen vaatii tarkkaa manuaalista työtä, jotta tietokone saadaan optimoitua vastaamaan käyttötarkoitustaan parhaalla mahdollisella teholla.

Manuaalisella työllä tarkoitetaan tässä tapauksessa koneen kokoamisen jälkeen tapahtuvia toimenpiteitä. Prosessori kellotetaan maksimiin, niin sanottuun “sweet spotiin” eli siitä otetaan irti mahdollisimman paljon tehoa huomioiden jäähdytyksen riittävyys ja muiden komponenttien kanssa toiminta. Myös muistien asetuksia viilataan parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Jäähdytykseen kiinnitetään erityistä huomiota: tuulettimille määritetään tehoalueita vastaavat profiilit, jotta kone jäähtyy kunnolla pitkäaikaisessa, kovassa rasituksessa. Samoin koneen sisäinen ilman virtaus on suunniteltu huolella, jotta komponenteille saataisiin mahdollisimman tehokkaasti viileää ilmaa ja kuuma ilma poistuisi vastaavasti yhtä tehokkaasti.

Lopuksi konetta rasitustestataan pidempi aika, jotta varmistutaan sen vakaudesta ja toimivuudesta tositilanteessa. Rasitustestistä pyritään luomaan mahdollisimman asiakkaan käyttötarkoitusta vastaava.

Oikeilla komponenttivalinnoilla on suuri merkitys.

Miksi optimointi kannattaa?

Siinä missä yksikään itseään kunnioittava kokki ei huolisi keittiöönsä tylsää veistä, pitäisi tietokoneen käyttäjän suhtautua työasemaan samoin. Optimoinnilla on mahdollista paitsi helpottaa, myös nopeuttaa työprosessia. Hyvin optimoidulla koneella työtaakka kevenee ja pitkällä tähtäimellä on mahdollista säästää ajassa jopa päiviä. Kun prosessista tulee nopeampaa ja sujuvampaa, myös työnteosta tulee mieluisempaa.

Kenen kannattaa optimoida?

Järjestelmäasiantuntijamme mukaan – ihan kaikkien. Optimoinnissa otetaan aina huomioon käyttötarkoitus, budjetti ja muut tapauskohtaiset realiteetit. Optimoitu työasema on aina parempi kuin tietokone, johon ei ole kokoonpanon jälkeen koskettu. Omiin työkaluihin ja laitteistoihin kannattaakin siis suhtautua kyseenalaistaen ja on hyvä pohtia, mitä paremmat ratkaisut voisivat käyttäjälle tarjota. Fakta kuitenkin on, että on aina olemassa täsmällisempi työkalu ja se on vain suunnittelua vaille valmis.

Optimoiduista työasemista kiinnostuneet voivat lähestyä joko suoraan järjestelmäasiantuntijaamme Joonas Saloa (joonas.salo@jimms.fi) tai 24/7 avoinna olevaa asiakaspalveluamme, joka auttaa mielellään tarvekartoituksessa ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin Salolle, joka haastaa jokaisen teistä kysymään itseltään: ”Mitä minä voisin hyötyä optimoinnista?”

Renderöintiin suunniteltu työasema valmiina rasitustestiin.

https://blog.jimms.fi/ac93/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Modeemi vai reititin? Verkkolaitteen valinnan punainen lanka

Jimm's teamMar 13 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Uutta Jimm’s verkkosivuilla: suosikit

Jimm's teamDec 12 - lukuaika < 1 min
Katso lisää