Jimm's

Mekaanisen näppäimistön salat: Kytkimillä on väliä!

Jimm's teamNov 9, 2022 - lukuaika 2 min
Reading Time: 2 minutes

Kuka tahansa itseään videopelaajaksi kutsuva tietää, että pelaaminen on välineharrastus. Harrastajat haluavat panostaa paitsi ominaisuuksiin, jotka ovat omiaan parantamaan suoritusta, myös siihen, miltä välineet näyttävät. Setupeista halutaan rakentaa yhtenäisiä ja näyttäviä kokonaisuuksia. Meidän kaikkien onneksi valintaa ei tarvitse tehdä laadun ja estetiikan välillä, sillä jo pitkään johtavat laitevalmistajat ovat tarjonneet näyttävää laatua, yhdessä tiukassa paketissa.

Ajatellaan esimerkiksi näppäimistöjä. Jokainen, joka on joskus selannut erilaisia näppäimistövaihtoehtoja tietää, kuinka paljon niistä löytyy variaatiota. Löytyy useita eri kokoja, monilla erilaisilla kytkimillä, erilaisilla ominaisuuksilla, väreillä ja RBG-valoilla. Vaihtoehtoja on loputtomiin ja jokainen on varmasti joskus tuskaillut kyseisen vaihtoehtojen valtameren kanssa, joko entisen näppäimistön tultua tiensä päähän, tai setupin kaivattua muuten vain pientä piristystä.

Uuden näppäimistön metsästysprojekti kannattaa aloittaa aina pohtimalla millaiseen käyttöön näppäimistö tulee. Toisin sanoen valintaprosessi kannattaa aloittaa kytkimistä. Kytkimet jakautuvat kolmeen eri kategoriaan; tactileihin, clickyihin ja lineaarisiin kytkimiin.

Clickyt ja tactilet ovat ominaisuuksiltaan keskenään hyvin samankaltaisia. Molemmat vaihtoehdot ovat suosittuja kilpa- ja FPS-pelaajien keskuudessa. Suurin ero kytkinten välillä on niiden painalluksista koituva ääni, joka on tactileissa huomattavasti clickyä vaimeampi. Molempien kytkinten suosio perustuu siihen, että niissä olevan kynnyksen voi tuntea näppäintä painaessa ja juuri tämä sormituntuma on omiaan vähentämään virhepainallusten määrää. Tactilet ovat yleensä väreiltään ruskeita tai kirkkaita ja clickyt sinisiä tai vihreitä, mutta värit voivat vaihdella eri valmistajien välillä.

Lineaariset kytkimet puolestaan soveltuvat parhaiten käyttöön, jossa samaa näppäintä painetaan useita kertoja peräjälkeen, kuten esimerkiksi MMO-pelit. Lineaariset kytkimet ovat väriltään yleensä punaisia, mustia tai keltaisia ja ovat käytettäessä näistä kolmesta vaihtoehdosta kaikista vaimeaäänisin vaihtoehto ja niiden sormituntuma on kolmesta vaihtoehdosta kaikista pehmein. Jos näppäimistöä käytetään paljon myös kirjoittamiseen, jäävät lineaariset kytkimet yleensä toisiksi clickyille ja tactileille, jotka ovat runsaaseen kirjoittamiseen lineaarisia mieluisampi vaihtoehto.

Useimmat laitevalmistajat myyvät saman mallin näppäimistöjä useammilla eri kytkimillä. Esimerkiksi suuresta suosiosta nauttiva Ducky tarjoaa näppäimistöjään punaisilla, ruskeilla ja sinisillä kytkimillä, eli lineaarisilla, tactileilla ja clickyillä. Ducky on jo alkutaipaleestaan alkaen ollut tunnettu myös panostuksestaan näppäimistöjen designiin ja vaihtoehtoja löytyy varsin persoonallisista väreistä aina perinteiseen mustaan.

Kirjoitushetkellä Jimm’sin valikoimasta löytyy Duckyn One 2 ja One 3 -sarjat, joista Ducky One 3 -sarja julkaistiin viime vuonna. Kivojen eri värien ja monipuolisten kytkinvaihtoehtojen lisäksi Duckyn näppäimistöjä löytyy neljässä eri koossa (60/65/80/100%). Suurempi prosentti merkitsee suurempaa kokoa – esimerkiksi 80% näppäimistö on sellainen, josta puuttuu numpad, mutta muuten siitä löytyvät kaikki perinteiset näppäimet omilta tutuilta paikoiltaan.

Joskus kuitenkin käy niin, ettei mieluisaa näppäimistöä löydä, vaikka vaihtoehtoja olisi kuinka runsaasti. Paatuneimmat harrastajat ja tuunaajat tietävätkin varmasti jo custom-näppäimistöistä, eli kokonaisuudessaan itse rakennetuista tai pienemmässä mittakaavassa tuunatuista vaihtoehdoista.
Tällaisia mahdollisuuksia tarjoaa esimerkiksi Glorious, joka valmistaa paitsi valmiita näppäimistöjä, myös komponentteja, joilla näppäimistön voi rakentaa itse. Jimm’sin monipuolisesta Glorious -valikoimasta löytyy erilaisia näppäimistöjen bareboneja, kytkinalustoja, kytkimiä, näppäinhattuja, sekä kaapeleita. Oman näppäimistön rakentamisessa kannattaa lähteä liikkeelle barebonesta ja siitä, minkä kokoisen näppäimistön haluaa. Tästä on helppo jatkaa kytkimiin ja itse näppäinhattuihin, jotka ovat esteettiseltä kannalta näppäimistön ehkä näyttävin osa.

Tärkeintä on, että näppäimistösi – kuten muutkin oheislaitteesi – miellyttää juuri sinua. Olipa valintasi sitten valmiin tuotteen raahaaminen ostoskoriin tai yksittäisten komponenttien kerääminen ja omin käsin kasaaminen, se on varmasti juuri oikea valinta sinulle.

Mikäli mieltäsi jäi vielä vaivaamaan se miltä erilaiset kytkimet käytännössä kuulostavat, tsekkaa tämä oheinen Gloriouksen kytkindemo. Gloriouksen kytkinvaihtoehtojen värikoodaus eroaa hieman tavanomaisesta jaottelusta. Videossa ensimmäisenä oleva turkoosi kytkin on lineaarinen, toisena oleva valkoinen kytkin on tactile ja viimeisenä oleva kirkas kytkin on clicky, kuten äänestäkin voit jo arvata!

https://blog.jimms.fi/ac2t/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Uusimmat artikkelit

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – huhtikuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – huhtikuu 2024

Jimm's teamMay 13 - lukuaika 2 min
Tiedote 10.4.2024

Tiedote 10.4.2024

Jimm's teamApr 10 - lukuaika < 1 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – maaliskuu 2024

Jimm's teamApr 5 - lukuaika 2 min
Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – tammikuu 2024

Jimm’sin kuukauden suosituimmat tuotteet – tammikuu 2024

Jimm's teamFeb 2 - lukuaika 2 min
Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Pelipisteestä persoonallinen RGB-valaistuksella

Jimm's teamJan 17 - lukuaika 2 min
Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm’sin vuoden 2023 suosituimmat tuotteet

Jimm's teamJan 8 - lukuaika 2 min
Parhaat pelit pukinkonttiin

Parhaat pelit pukinkonttiin

Jimm's teamDec 13 - lukuaika 2 min
Katso lisää