Jimm's

Katsojasta striimaajaksi? Tässä tärkeimmät vinkit striimauksen aloittamiseen

Jimm's teamJan 25, 2023 - lukuaika 3 min
Reading Time: 3 minutes

Livestriimauksen suosion räjähdysmäistä kasvua on ollut vaikea olla huomaamatta. Striimien suosion kasvu on ollut pitkään tasaista, mutta etenkin korona-aikana striimauksen interaktiivisuus kiehtoi aivan uudella tavalla. Striimaaminen tarjosi kotiin jääneille tapanörteille ja satunnaisille somesurffaajille jotain, mitä ei silloin voinut löytää mistään muualta. Vaikka elämme nyt hyvin erilaisia aikoja, painottuu livestriimauksen vetovoima yhä vuorovaikutuksellisuuteen ja helppouteen. Perinteiseen videoiden tekoon verrattuna striimaus tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi reaaliaikaiseen reagointiin sekä säästää videoiden editoinnin vaivalta.

Onko minusta striimaajaksi? 

Livestriimaus on muuttunut paljon siitä, mitä se merkitsi ihmisille vielä joitain vuosia sitten. Suosion kasvu on näkynyt paitsi lähettäjä- ja katsojamäärien nousussa, myös lähetysten sisällöissä. Esimerkiksi Twitch on laajentanut kategorioitaan laajasti. Ennen pääasiassa videopelien striimaukseen keskittyneeltä sivulta löytyy nyt kategorioita aina pelaamisesta höpöttelyyn, ruuanlaittoon, matkustamiseen, askarteluun ja moniin muihin teemoihin. Myös mielikuva siitä, minkälainen ihminen sopii striimaajaksi, on suosion kasvun myötä muuttunut. Ihmisiä kiinnostaa monipuolisesti erilaiset sisällöt ja persoonat, eikä ole mitään tiettyä ominaisuutta, taitoa tai luonteenpiirrettä, joka tekisi striimaajasta automaattisesti paremman. Yleisesti kuitenkin esimerkiksi vuorovaikutuksellisuus chatin kanssa koetaan positiiviseksi, tosin sekin riippuu siitä, minkälaiseen sisältöön lähetys keskittyy. Se, onko juuri sinusta striimaajaksi, riippuu siis täysin siitä, onko se mitä juuri sinä haluat tehdä? Käytännössä striimaaminen lähtee aina halusta jakaa omaa tekemistään tai ihan vain ajatuksiaan suorassa lähetyksessä. 

Mitä se sitten vaatii? 

Suoratoistoalusta ja oikeiden asetusten valinta 

Ihan alkajaisiksi, striimaaminen vaatii livelähetyksille soveltuvan alustan. Vaikka moni somealusta tarjoaa nykyisin mahdollisuuden livelähetyksiin, on tällä hetkellä paras alusta striimaukseen yleensä Twitch.tv tai YouTube. Suoratoistoalustan lisäksi tarvitset myös sovelluksen, jolla nauhoittaa lähetystäsi. Tähän tarkoitukseen on olemassa useita sovelluksia, kuten esimerkiksi OBS studio tai Streamlabs OBS, joiden ominaisuuksiin ja asetuksiin liittyen löytyy runsaasti vinkkejä eri keskustelupalstoilta ja YouTubesta. Alkuun tärkeimpiä asetuksia ovat bitrate, ruudunpäivitysnopeus, resoluutio ja äänitasot. Se, mitä juuri sinun täytyy näihin asetuksiin määrittää, riippuu siitä, millaisella laitteella haluat striimata, millainen nettiyhteys sinulla on käytettävissäsi ja minkälaista sisältöä haluat tuottaa. 

Itse liven tuottamisen lisäksi myös lähetyksen personointi tapahtuu striimaussovelluksen hallintapaneelista. Sovellukseen tuodaan sourceina kaikki ne ominaisuudet, joiden haluat näkyvän katsojillesi. Pelikuvan ja facecamin lisäksi tämmöisiä ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi erilaiset kehykset, alertit ja widgetit, kuten chatti-ikkuna tai vaikka seuraajatavoite. Edellä mainittuja ominaisuuksia tarjoavat esimerkiksi Streamlabs ja Streamelements ja myös näiden ominaisuuksien säätämiseen liittyen löytyy netistä runsaasti tutoriaaleja. 

Laitteet ja oheislaitteet 

Se, minkälaista sisältöä haluat tuottaa, määrittelee myös sen, minkälainen laite ja nettiyhteys palvelee striimaustasi parhaiten. Esimerkiksi ruuanlaittoa voi helposti striimata myös puhelimella, mutta videopelien striimaus vaatii toteutuakseen tietokoneen tai pelikonsolin. Se, minkälaisia tehoja tietokoneelta vaaditaan, puolestaan riippuu pelistä, jota haluat striimata. Aloittaa kannattaa jo nykyisellä laitteella! Mikäli kuitenkin tietokoneen päivitys tulee myöhemmin ajankohtaisesti, etkä tiedä mitä ominaisuuksia sinun tulisi huomioida, auttaa Jimm’sin 24/7 avoinna oleva asiakaspalvelu mielellään käyttötarkoituksiisi parhaiten sopivien laitteiden tai komponenttien kartoittamisessa.

Sen sijaan joidenkin oheislaitteiden hankinta voi olla sijoitus, joka myös aloittelevan striimaajan kannattaa tehdä. Ensisijaisia hankintoja ovat yleensä web-kamera ja erillinen mikrofoni, vaikka alkuun pääsee myös headsetin mikillä. Web-kamera ei ole striimille aina yhtä kriittinen kuin mikrofoni, jonka avulla itse vuorovaikutus katsojiin tapahtuu, mutta moni kokee sen lähetystä elävöittävänä lisänä ja katsojan näkökulmasta on hauskaa, kun striimaajan reaktiot voi myös nähdä. Web-kameran ei tarvitse olla aina se markkinoiden uusin ja kallein, sillä hyvä kuvalaatu syntyy monen asian, kuten riittävän valaistuksen ja hyvin optimoitujen asetusten summana. Moni striimaaja käyttääkin striimatessa erillistä striimivaloa, jolla myös valaistukseen tulokulmaan, kirkkauteen ja lämpöasteeseen pääsee itse vaikuttamaan. Muita striimaajien keskuudessa suosittuja oheislaitteita ovat erilaiset mikki-, kamera- ja näyttötelineet, green screenit, stream deckit ja hubit, joiden nappeihin on mahdollista kytkeä erilaisia ominaisuuksia.  

Striimaajan muistilista

  1. Ei ole yhtä oikeaa tapaa livettää, tämä on sinun tilasi ja mahdollisuutesi toteuttaa itseäsi – tee se kuten sinusta tuntuu oikealta. Kun nautit siitä mitä teet, myös katsojasi nauttivat siitä mitä näkevät.
  2. Kysy ja googleta! Kaikkiin kysymyksiisi on olemassa vastaus ja myös haastavimpiin ongelmiin löytyy yleensä runsaasti ohjeita ja vastauksia.
  3. Ole uskollinen itsellesi! Striimisi on ensisijaisesti sinun paikkasi, jossa vallitsevat sinun sääntösi. Trollit ja huonosti käyttäytyvät katsojat ovat riesa, joiden hiljentäminen ei ole tosikon, vaan yhteisöstään välittävän livettäjän toimi. 
  4. Muista, mikä on tärkeintä. Tehokas tietokone, nopea nettiyhteys ja kaikki mahdolliset oheislaitteet vievät striimauksen aina paremmalle tasolle, mutta katsojasi ovat aina ensisijaisesti kiinnostuneita sinusta. Aloittaaksesi tarvitset kirjaimellisesti vain sopivan laitteen ja nettiyhteyden, kaiken muun kanssa voi soveltaa ja hankintoja voi tehdä ajan kuluessakin. 
  5.  Anna itsellesi ja yhteisöllesi aikaa muodostua! Useimmat striimaajat aloittavat nollasta ja striimaaminen ja puhuminen tyhjälle yleisölle voi tuntua hassulta, mutta jo muutaman kerran jälkeen alkukankeuskin helpottaa.
https://blog.jimms.fi/ac4v/
0 0 votes
Artikkelin luokitus
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Katso lisää