20-vuotias Veeti Sirva pelaa ENCE Academyssa, hänen lempiskininsä on AK Wild Lotus, inhokkikartta Vertigo ja kaksi suosikkia puolestaan Nuke ja Ancient. Ensimmäisen kosketuksen Sirva otti Counter-Strikeen talvella 2015, jolloin yhteinen matka päättyi kuitenkin muutamaan peliin. Seuraavan kerran Sirva käynnisti pelin vuotta myöhemmin ja kunnolla hän alkoi pelaamaan kesällä 2017. Tänä päivänä Sirva on yksi suurimmista nousevista nimistä Suomen Counter-Strike skenessä. Sirvan rooli hänen joukkueessaan on pelinsisäinen johtaja, monelle tutummin IGL, mikä tarkoittaa sitä, että on Sirvan työ servulla päättää ja kertoa joukkueelle, mitä he tekevät seuraavaksi.
”Pelien ulkopuolella rakennan yhteistyössä meidän valmentajan George ”Whitey” Whiten kanssa meille pelikirjaa. Me mietitään minkälaisia taktiikoita meillä on, minkälaisia voitaisiin lähteä kokeilemaan. Ja aina kun me joukkueen kanssa katsotaan meidän pelejä läpi, mä vähän niin kuin johdan sitä keskustelua ja sanon juttuja kuten, että tähän kohtaan voitaisiin keksiä jotain.”
Kuvassa Sirva Assembly Summer 2022 -tapahtumassa. Kuva: Leevi Syväoja
Pelinsisäisen johtajan rooli tulee Sirvalta luonnollisesti. ”En mä ole koskaan tuntenut mitään painetta siitä, että pitää sanoo mitä tehdään ja mulla on aina hyvä fiilis siitä, mitä mun mielestä kannatta tehdä. Tietenkään aina ei välttämättä keksi mitään, silloin kannattaa ottaa rauhassa, katella mitä vastustaja tekee ja reagoida siihen”, Sirva paljastaa.
Motivaatiota Sirva kertoo löytävänsä muun muassa siitä, kun hänen pelinaikaiset callauksensa saavat tiimikavereilta kehuja. ”Siitä tulee hyvä flow ja callaaminen parantuu, sitä tavallaan pääsee vielä enemmän pelin sisään”, Sirva sanoo, mikä on ymmärrettävää, sillä IGL:n rooli on paitsi tärkeä, myös vaativa ja tuo harteille paljon vastuuta. Pelien ulkopuolella Sirva kertoo saavansa motivaatiota siitä, jos esimerkiksi pelitallenteita, eli demoja, läpikäydessä saa suorituksistaan kehuja. ”Se on kans sellainen asia, mikä motivoi aina tekemään enemmän sitä duunia”, Sirva sanoo. Lisäksi Sirva mainitsee löytävänsä motivaatiota ajatuksesta, että pääsisi kehittymisen myötä pelaamaan lisää laniturnauksia.
Normaali treenipäivä ENCE Academylla alkaa kello yhden maissa teorialla, jota käydään joukkueen valmentajan Whiten johdolla. Teorian jälkeen joukkue pelaa muutaman treenimatsin, pitää lyhyen tauon, ja jatkaa jälleen harjoituspeleillä. Päivän lopuksi joukkue käy läpi sen, mikä tänään toimi ja mitä pitäisi vielä kehittää. Keskimäärin yksi treenipäivä kestää noin viisi tai kuusi tuntia. Yhteisten treenien ulkopuolella Sirva kertoo katsovansa demoja myös itsenäisesti ja pelaavansa.
ENCE Academylla oli viime viikon postaukseen haastatellun Ikosen mukaan mahdollisuus päästä mukaan myös Redbullin tarjoamalle harjoitteluleirille, jossa myös heidän edustusjoukkueensa oli mukana. Bootcampilla oli muun muassa reaktiotestejä, koordinaatiotestausta ja muuta mekaanista harjoitusta. Valitettavasti ENCE Academyn osalta leiri jäi sivuun, sillä akatemiajoukkueen kasaus oli vielä puolimatkassa silloin, kun bootcamp lyötiin lukkoon, mutta tulevaisuudessa myös akatemiajoukkueen on tarkoitus osallistua.
Kuvassa ENCE Academy ensimmäisillä laneillaan Assemblyilla kesällä 2022. Kuvaaja: Leevi Syväohja
Joukkue pääsi kokemaan ensimmäiset laninsa jo varhain, mistä etenkin Ikonen oli mielissään. Kokemus oli myös Sirvalle uusi, sillä hän ei ollut pelannut stagella aikaisemmin. ”Alussa vähän jännitti, kun näki yleisön, mutta se unohtui oikeastaan heti kun peli alkoi ja keskittyi vain peliin. Totta kai aina välillä kuului läpi pientä mylvintää, jos jotain isoa tapahtui”, Sirva summaa. Ajatus stagella pelaamisesta oli rummuttanut Sirvan mielessä jo pitkään, ja se olikin yksi syistä, miksi Sirva alun perin halusi kilpapelaajaksi. ”Halusin päästä lavoille näyttämään omia taitoja ja sen, mihin mä oikeen pystyn”, Sirva kertoo.
Ultimaattisena tavoitteenaan Sirva haluaa olla paras. Paras joukkueessa ja paras maailmassa, kuten kuka tahansa, joka tekee työtään todella intohimolla. Kunnianhimo on myös yksi tärkeimmistä menestyksen mausteista. ”Mutta ei sitä voi koko ajan miettiä, koska kehitys ei tapahdu aina niin nopeasti. Päivät pitää ottaa yksi kerrallaan. Aina on kuitenkin hyvä tietää, missä menee ja tulosta tulee kuitenkin koko ajan ja siihen mä luotan.”
Myös Ikonen haluaa kommentoida asiaa ja lisätä, että yksi hänen ja Whiten tärkeimmistä tehtävistä on osoittaa ja muistuttaa pelaajia siitä, millä osa-alueilla he ovat kehittyneet.